16.9.2017, Finlandia Marathon, Jyväskylä, 1/2 marathon

Perinteinen Finlandiamarathon puolikas on jälleen takana. Odotukset eivät olleet kummoiset, mutta maaliin asti juostusta suorituksesta jäi ihan positiivinen tunne, vaikka aika olikin kaikkein huonoin viime vuosien suorituksiin verrattuna. Keli suosi puolikkaan juoksijoita tälläkin kertaa ja järjestelyt olivat juoksun osalta jälleen kerran erittäin mallikkaasti hoidetut.

Blogin päivitystiheys näyttää nyt vajonneen julkaisu per vuosi tahtiin, sillä edellinen kirjoitus oli vuosi sitten juostusta puolimaratonista. En ole vuoden aikana harjoitellut mitenkään systemaattisesti, sillä mielenkiinto on ollut muissa asioissa. Joka viikko olen kuitenkin pyrkinyt tekemään 3-5 harjoitusta fiiliksen mukaan. Syksyllä pelailin sulkapalloa ja kävin sulkapalloseuran lajin peruskurssin. Alkutalven keleihin kyllästyttyäni vuokrasin monta vuotta haaveilemani wattbiken, eli harjoittelu oli talven aikana pääasiassa pyöräilyä sekä kuntosalilla tehtyä lihaskuntoa. Juoksulenkillä en talven aikana käynyt kuin pari kertaa, eli tässä mielessä talviharjoittelu oli edellisvuosiin hyvin poikkeuksellista. Wattbike on hyvä väline kotimaan talvikauden harjoitteluun ja zwift-palvelun avulla sillä jaksaa tehdä myös vähän pidempiäkin harjoitusjaksoja. Yhteenkään pyöräkilpailuun en kesän aikana viitsinyt lähteä ja aika vähiin ylipäänsä tänä vuonna on maastossa pyöräily jäänyt.

Talviharjoittelun seurauksina lihaksia ja painoa muutenkin on jonkin verran kertynyt, joten juoksu ei ole ollut kesän aikana mitenkään helppoa ja kevyttä. Kesäkuusta alkaen wattbike jäi pois käytöstä ja olen tehnyt kevytvauhtisia lenkkejä Muuramen kuntoradalla. Pääsääntöisesti lenkit ovat olleet 7-10km mittaisia. Yhden 13km lenkin olen tehnyt koko kesän aikana. Syy lenkkien pituuteen on jo muutaman vuoden vaivannut Mortonin varpaan syndrooma, joka alkaa aina tosissaan haitata noin 50min juoksun jälkeen. Yhtään VK- tai intervalliharjoitusta en ole viitsinyt tehdä.

Digia sponsoroi tuttuun tapaan osallistumisen Finlandia-maratoniin, ja ilman tätä kannustinta tuskin olisin juoksemaan lähtenyt. Olen aina pitänyt tapahtumasta, reitistä sekä ajankohdasta, joten mukaan oli tälläkin kertaa mukava lähteä. Tavoitteena oli onnistua juoksemaan maaliin, sillä tiesin, että toinen kierros tulisi olemaan taistelua päkiäkivun kanssa. Jättäydyin lähtöjoukoissa 1.45 pallon kohdille ja aloitin matkan todella maltilla. Ajatus oli juosta ensimmäinen kymppi kevyesti. Lutakossa toiselle kierrokselle lähdettäessä meinasin jo jättää juoksun kesken, sillä päkiäkipu oli alkanut vaivata. Otin urheilujuoman ja banaaninpätkän sekä kävelin hetken. Totesin, etten kehtaa vielä tässä vaiheessa lopettaa ja jatkoin matkaa. Mutta pudotin vauhtia siinä toivossa, että hieman maltillisempi iskutus alfalttiin hidastaisi kivun kasvamista. Juoksin toisen kierroksen ihan omaa vauhtia, enkä yrittänyt roikkua kenenkään mukana. Ajattelin, että jos jalka kestää, niin viimeisen kolme kilometriä yritän juosta hieman kovempaa. Se ei nyt kuitenkaan onnistunut, sillä loppumatkasta tuli vain taistelua kasvavaa kipua vasten, joten olin ihan tyytyväinen, että pääsin maaliin asti. Ihan yhtä kovaksi kipu ei kuitenkaan yltynyt kuin viime vuonna, ehkä tietoisen ja reilun vauhdin keventämisen ansiosta. Keli suosi jälleen kerran ja kotiin viemisiksi oli vuosi vuodelta isommaksi paisuva osanottokassi, jossa sisältönä on kaikenlaista tuotetta.

Kieltämättä kaipaan aikoja, jolloin juoksu on kulkenut paremmin. Mutta systemaattisen harjoittelun vaatimukset ja rajoitteet eivät toisaalta juurikaan tällä hetkellä houkuta. Jos löytäisin Mortonin varpaan ongelmaan toimivan keinon, niin mielelläni aina silloin tällöin kyllä juoksisin pidempiäkin lenkkejä sekä vastaavia kilpailuja. Aikaisemmasta harjoittelusta ne viikonlopun pitkän lenkin jälkeiset fiilikset ovat kuitenkin olleet niitä parhaita. Mutta itselläni on tällä hetkellä elämässä muuta mielekkäämpää kehittymisen kohdetta kuin juoksuvauhdin parantaminen.

Tulokset Finlandiamarathon puolikkaalta vuosien varrelta.

  • 2007 1.27.52
  • 2009 1.36.12
  • 2010 Keskeytys
  • 2011 –
  • 2012 –
  • 2013 1.36.27
  • 2014 1.31.52
  • 2016 1.32.4
  • 2017 1.39.14