Yhteenveto kausi 2015

Kaksi vuotta sitten aloitin tähän vuoteen tähdänneen KK2015 projektin, jossa asetin kestävyysurheiluharrastukselleni harjoituksellisia ja kilpailullisia tavoitteita. Vuosi 2014 sujui pääosin suunnitelman ja tavoitteiden mukaisesti ja lähtökohdat projektin jälkimmäiseen puoliskoon olivat hyvät. Vuodesta 2015 tuli kokonaisuudessaan paha pettymys. Tässä ytimekäs yhteenveto vuodesta 2015, koko projektista ja vähän pohdintaa mitä jatkossa tapahtuu.

Lähtötilanne kauteen 2015 oli siis hyvä. Pohjalla oli kauden 2014 315 harjoitustuntia, ja paljon vuoden aikana kertynyttä tietoa ja taitoa. Kauden 2015 selkeä päätavoite oli Jämi84 kilpailu. Tavoitteena oli myös pyrkiä parantamaan nousujohteisesti aikoja muissa MTB kisoissa sekä juoksun osalta puolikkaalla ja kympillä. Alkuperäisessä projektisuunnitelmassa tavoitteena oli myös maratonin tavoite, mutta siitä olin viimeistään 2014 syksyllä luopunut. Tarkoitus oli keskittyä täysillä XCM cupiin ja pyrkiä niin hyvään kokonaistulokseen kuin mahdollista.

Lähtötasosta jotain osviittaa antavat seuraavat tulokset vuodelta 2014:

Vuoden 2015 tavoitteena oli ensisijaisesti kehittyä maastopyöräilyssä. Kauden 2015 kilpailulliset tavoitteet olivat seuraavat:

  • Jämi MTB 84 km 2.52.00 sijoitus 15.
  • Tahko MTB 60 km 2.55.00 sijoitus 50.

Harjoittelun edistymisestä olen raportoinut tällä sivustolla kuukausittain. Talvikaudella harjoittelin juoksupainotteisesti ja systemaattisuus oli hyvä, vaikka määrällisesti olin jatkuvasti tavoitetason alapuolella. Peruskuntokauden harjoitusmäärät vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä olivat samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä pystyin kasvattamaan määrää edellisestä vuodesta. Tästä tuloksena oli 39 minuutin alitus 10km testijuoksussa, joka kertoi ainakin parantuneesta kestävyystasosta. Vuoden 2015 kevät oli sitten vaikeaa aikaa. Kelit olivat kurjat maastopyöräilyyn, eikä kurassa ja märässä ajelu kiinnostanut siinä määrin kuin sitä olisi pitänyt tavoitteiden saavuttamiseksi sietää. Kaikki kevään maastopyöräkisat olivat samanlaista sateessa ja kurassa kahlaamista. Kypsyminen kulmikoitui Tahkon kuravelleihin. Heinäkuussa painopiste oli pihatöissä ja harjoittelu sekä Jämille valmistautuminen sujuivat tämän ehdoilla. Rengasrikko Jämillä olisi voinut toisenlaisista lähtökohdista harmittaa aivan eri tasolla. Muutaman viikon pettymyksen sulattelun jälkeen Taivassalossa oli mukava käydä ajelemassa. Yhdessäkään maastopyöräilykilpailussa en tänä vuonna onnistunut.

Olen nyt ollut kuukauden harjoittelematta. Kolme viimeistä viikkoa on kulunut flunssassa ja keuhkoputkentulehduksessa. Ensimmäisen viikon tauko johtui Tähtisadeajojen kaatumisesta seuranneesta polvivammasta, jonka seurauksena aloin ensimmäistä kertaa pohtia maastopyöräilyn mielekkyyttä harrastuksena. Tänä vuonna maastopyörälenkeillä ja kisoissa olen kaatunut viisi kertaa vauhdikkaammin, ja näistä kahdessa on ollut mukana hyvää onnea, ettei käynyt pahemmin. Kaatumisesta aiheutunut olkapäävamma on vaivannut jo kaksi kuukautta, eikä tuo edellä mainittu polvikaan ole vielä ihan kunnossa. Kaatumiset kuuluvat lajiin ja loukkaantumisriski on aina olemassa. Yksi kaatuminen voi mitätöitä hyvällä harjoittelulla aikaan saadun potentiaalin.

Harjoituspohjaa olen nyt taas parin vuoden ajan rakentanut systemaattisesti ja sen suhteen lähtökohdat jatkolle ovat suhteellisen hyvät. Mutta vuodelle 2016 en ole vielä asettanut tavoitteita. Tarkoitus on jatkaa harjoittelua ja toivon, että motivaatio ja tavoite kirkastuu kunhan pääsen sairastelun jälkeen takaisin peruskuntoharjoittelun pariin. Sitä löytyykö päätavoite juoksun, maastopyöräilyn vai jonkun muun puolelta en tässä vaiheessa vielä osaa sanoa.

Uskoin kaksi vuotta sitten pääseväni KK2015 projektissa asettamiini tavoitteisiin, mutta osasin myös varautua pettymykseen. Pettymyksiä tulee ja tavoitteisiin ei useimmiten päästä. Tärkeintä on oikea suunta ja se, että uskaltaa tavoitella asioita, jotka vaativat sitkeyttä. Vaikeuksia ja yllätyksiä on tulevinakin vuosina edessä, mutta varmasti myös hienoja kokemuksia ja toivottavasti muutamia onnistumisiakin. Blogissa kuulumisia matkan varrelta jatkossakin, ja tapahtumissa tavataan!